Kanser ve Hipnoz Çalışmaları

Hipnoz, kanserli çocuklarda ve gençlerde tıbbi işlemlerde yaşanacak korkuyu azaltmaya yardımcı oluyor.

Hipnoz, kanserli çocuklarda ve gençlerde tıbbi işlemlerde yaşanacak korkuyu azaltmaya yardımcı oluyor.

Exeter Üniversitesi öncülüğünde yapılan yeni araştırmalarda, hipnozun enjeksiyon ve kemik iliği operasyonları gibi iğneyle yapılan işlemlere bağlı  korku ve endişeyi azaltabileceğine dair umut verici yeni kanıtlar bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, antidepresan kullanmadan kaygıyı azaltabilmenin yeni yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:

“Önceden yapılan araştırmalar, tedavi sürecinde çocuklarda ve gençlerde kanserin kendisinden daha fazla endişe ve korkuya neden olabildiğini göstermiştir. Tedavi gören kanserli çocukların neredeyse yarısı  klinik anlamdaönemli boyutta duygusal sıkıntı, kaygı yaşamaktadır. Bu durum, hem çocuk hem de aile için fazladan ızdıraba neden olabilir ve hatta akıl sağlığı üzerinde uzun süren olumsuz etkilereneden olabilir. Yaşanan yüksek kaygının yürütülen tedaviyi zora sokması, tedavinin etkisini kırma değişen oranlarda kırma riski de olabilir. Bu açıdan, bu tür ciddi hastalıklarda hastanın kaygı düzeyinin düşürülmesi, moral değerlerinin yükseltilmesi tedavideki başarı şansını da yükseltmektedir.

Hipnoz uygulaması, çoklu iğneli işlemlerin getirdiği korku ve endişeyi azaltmaya, tedavi sürecindeki çeşitli sebeplerle yaşanan stres düzeyini düşürmeye dair ciddi bir umut vermektedir.

Çocukken kanser teşhisi konulması çocuk, çocuğun ailesi ve arkadaşları için son derece zorlayıcı bir durumdur. Duygusal ağırlık da içeren bu süreçte çocukların zihin sağlıklarını da korumak içintüm imkanlar kullanılmalıdır. Klinik hipnoz ise bu anlamda hastalara ciddi bir rahatlama sağlayabilecek imkanlara sahiptir.”

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum